Države sa najjačim pasošem u 2017. godini

mapa sveta
Svet

Firma Henli i partneri duže od decenije sačinjava listu na globalnog rangiranja država u skladu sa indeksom slobode putovanja koji uživaju njihovi državljani.

U istraživanju su analizirani propisi o vizama svih država sveta i u skladu sa njima sačinjena je lista država u koje vlasnici pasoša određene države mogu putovati slobodno, bez vize. Istraživanje je rađeno u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni prevoz (IATA) i korišćeni su podaci iz njihove globalne baze.

Metodologija koja je korišćena pri pravljenju liste je da svi analizirani pasoši moraju biti biometrijski u skladu sa standardom ICAO 9303. Takođe, istakuto je da postoji 219 odredišnih država u koje su uključene i određene teritorije, tako da je najbolji rezultat koji može imati neka država 219. Naravno, domicilna država se ne računa u rezultat. Navedeno je da postoji 199 pasoša država, od čega su 193 članice Ujedinjenih nacija, dok su kao teritorije označene Tajvan, Kosovo*, Palestina, Vatikan, Hong Kong i Makao.

Istaživanje je tretiralo elektronske vize kao vize koje se dobijaju po dolasku na granicu, a poen je dodeljen tj. računate su kao da nisu potrebne vize one koje se plaćaju ili za koje je potreban uslov posedovanje povratne karte ili rezervacija hotela. Poen nije dodeljen ako se kao uslov za dobijanje vize traži pozivno pismo, odobrenje iz konzulata i slicno.

Države koje imaju svoja pravila o vizama, ali izdaju pasoše u okviru matične države su smatrane kao teritorije, a ne kao države i to su Aruba, Angvila, Bermuda, Boner, Sv. Eustahije i Saba (Karipska Holandija), Kajmanska ostrva, Kurakao, Kukova Ostrva, Folklandska Ostrva, Francuska Gvajana, Francuska Polinezija, Francuska Zapadnoindijska Ostrva, Gibraltar, Gvam, Majot, Montserat, Nova Kaledonija, Nijue, Ostrvo Norfok, Severna Marijanska Ostrva, Portoriko, Reinon, Američka Samoa, Sv. Helena, Sv. Martin, Turks i Kajkos ostrva, Britanska Devičanska Ostrva, Američka Devičanska Ostrva.

Tako, po Globalnom indeksu slobode putovanja (Henley & Partners Visa Restrictions Index (HVRI)) državljani Nemačke mogu putovati u najviše država na svetu bez vize i tako je sudeći po ovoj listi najjači. Prema podacima za 2017. godinu, Nemci mogu putovati slobodno u 176 država. Odmah iza njih su Švedani sa 175 država, dok se državljani Avganistana nalaze na dnu liste i mogu bez vize ući u samo 24 države.

Državljani Srbije su na 43. mestu liste i mogu bez viza ući u 115 država sveta. S obzirom da je istraživanje rađeno na početku godine, nismo sigurni da li je u njega ušlo skorašnje ukidanje iranskih viza državljanima Srbije.

Lista prvih deset mesta država ciji je pasoš najpoželjniji za slobodna putovanja izgleda ovako.

Države sa najjačim pasošem u 2017. godini

MestoDržavaBez vize
1Nemačka176
2Švedska175
3Danska, Finska, Italija, Španija, Sjedinjene Američke Države174
4Austrija, Belgija, Francuska, Luksenburg, Holandija, Norveška, Singapur, Ujedinjeno Kraljevstvo173
5Irska, Japan, Novi Zeland172
6Kanada, Grčka, Portugal, Švajcarska171
7Australija, Južna Koreja170
8Island169
9Češka168
10Mađarska, Malta167

Dno liste, tj. države sa najgorim pasošem u smislu slobode putovanja, izgleda na sledeći način.

Države sa najgorim pasošem u 2017. godini

MestoDržava ili teritorijaBez vize
95Bangladeš, Iran, Šri Lanka38
96Etiopija, Kosovo*, Liban, Južni Sudan37
97Nepal, Palestina, Sudan36
98Eritreja, Jemen35
99Libija33
100Somalija30
101Sirija29
102Pakistan28
103Irak27
104Avganistan24

Pogledajte istraživanje (PDF).

Henley & Partners 2017

Henley & Partners 2017

Pročitaj još
Imao sam tu sreću u životu da vidim Siriju dva puta. Da je doživim, omirišem…