Države sa najjačim pasošem u 2018. godini

Svet
Svet

U indeksu jačine pasoša za 2018. godinu koju redovno objavljuje kuća Henley i partneri, srpski pasoš je na 41. mestu u svetu, a to znači da se sa njim može ući u 119 država bez vize. Pročitajte koje su države sa najjačim pasošem u 2018. godini.

Srbija se popela na ovoj listi za dva mesta, jer je 2017. godine bila na 43. mestu. U međuvremenu su državljanima Srbije vize ukinuli Iran, Kolumbija i Sent Vinsent i Grenandini. Kada se na spisak država za koje ne treba viza sa srpskim pasošem dodaju i države za koje se viza izuzetno lako dobija, sa pasošem Republike Srbije se može putovati u 148 država.

Država sa najvećim skokom na listi je Ukrajina, koja je na 44. mestu što je skok za 16 mesta i njeni državljani mogu ući u 118 država bez vize. Gruzija je takođe zabeležila skok i to za 14 mesta i sada je na 53. mestu, a njeni državljani mogu ući u 100 država bez vize, čemu doprinosi i to što joj je Republika Srbija skoro ukinula vize. Na dnu liste su Pakistan, Sirija, Irak i Avganistan, sada već tradicionalno, jer državljani ovih država mogu ući u 30 i manje država bez vize.

Države sa najjačim pasošem u 2018. godini

MestoDržavaBez vize
1Nemačka177
2Singapur176
3Danska, Finska, Italija, Francuska, Japan, Norveška, Švedska175
4Austrija, Belgija, Luksenburg, Holandija, Španija, Švajcarska174
5Irska, Južna Koreja, Portugalija, Sjedinjene Američke Države173
6Kanada172
7Australija, Grčka, Novi Zeland171
8Češka, Island170
9Malta169
10Mađarska168

U istraživanju su analizirani propisi o vizama svih država sveta i u skladu sa njima sačinjena je lista država u koje vlasnici pasoša određene države mogu putovati slobodno, bez vize. Istraživanje je rađeno u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni prevoz (IATA) i korišćeni su podaci iz njihove globalne baze.

Metodologija koja je korišćena pri pravljenju liste je da svi analizirani pasoši moraju biti biometrijski u skladu sa standardom ICAO 9303, to jest da su mašinski čitljivi. Takođe, istakuto je da postoji 219 odredišnih država u koje su uključene i određene teritorije, tako da je najbolji rezultat koji može imati neka država 219. Naravno, domicilna država se ne računa u rezultat. Navedeno je da postoji 199 pasoša država, od čega su 193 članice Ujedinjenih Nacija, dok su kao teritorije označene Tajvan, Kosovo*, Palestina, Vatikan, Hong Kong i Makao.

Istaživanje je tretiralo elektronske vize kao vize koje se dobijaju po dolasku na granicu, a poen je dodeljen tj. računate su kao da nisu potrebne vize one koje se plaćaju ili za koje je potreban uslov posedovanje povratne karte ili rezervacija hotela. Poen nije dodeljen ako se kao uslov za dobijanje vize traži pozivno pismo, odobrenje iz konzulata i slicno.

Države koje imaju svoja pravila o vizama, ali izdaju pasoše u okviru matične države su smatrane kao teritorije, a ne kao države i to su Aruba, Angvila, Bermuda, Boner, Sv. Eustahije i Saba (Karipska Holandija), Kajmanska ostrva, Kurakao, Kukova Ostrva, Folklandska Ostrva, Francuska Gvajana, Francuska Polinezija, Francuska Zapadnoindijska Ostrva, Gibraltar, Gvam, Majot, Montserat, Nova Kaledonija, Nijue, Ostrvo Norfok, Severna Marijanska Ostrva, Portoriko, Reinon, Američka Samoa, Sv. Helena, Sv. Martin, Turks i Kajkos ostrva, Britanska Devičanska Ostrva, Američka Devičanska Ostrva.

Izveštaj pogledajte ovde (PDF).

 

Pročitaj još
Obično svaku novu zemlju posetim kada impuls za pronalaženje jeftine karte i smeštaja za istu…