Gruzija, Tbilisi: Prvi utisak ume da prevari (Uzduž i popreko)

Tbilisi u Gruziji
Tbilisi u Gruziji

Tbilisi je Glavni grad Gruzije u koji smo došli u sred leta i tada odiše vrućinom, bukom i smogom.

Prvi utisak kažu da je najvažniji. Srećom, uvek postoji i drugi utisak, o kome ćemo u narednoj epizodi o Tbilisiju više govoriti.

Za one koji žele više da znaju tbili znači znači topli izvor, tako da Tbilisi znači topli grad (Topli do?). Pre svega se misli na izvore mineralne vode u blizini grada a čija je temperature 46,5 stepeni. Grad je do 1936. grad je bio poznat po ruskom imenu Tiflis, a tako ga zovu i mnogi narodi u okruženju.

Današnji glavni grad Gruzije je nastao u 5. veku i osnovao ga je gruzijski kralj Vaktang Gorgašali. Legenda kaže da je današnja teritorija grada bila pokrivena šumom sve do 458. godine, a onda je zbog pomenutih toplih izvora kralj Vaktang ustoličio grad, ali o tome kasnije.

Ako se spremate da posetite Tbilisi ne činite to u leto. Pretoplo je, a i sastav posetilaca ove držrave u sred Zakavkazja ume biti naporan. Doduše, nismo imali drugog izbora, te smo iz Kijeva sleteli u glavni grad Gruzije i desetak dana obilazili ovu lepu zemlju. Za Gruziju državljanima Srbije ne treba viza.

Prvi utisak o Tbilisiju pogledajte donjoj epizodi, a možete pratiti Uzduž i popreko na YouTube.

 

Uzduž i popreko

Uzduž i popreko

Uzduž i popreko su par koji putuje i snima. Ne rade to redovno i ne rade to dobro, ali im je izuzetno zabavno da to rade.

Pročitaj još
Mađarski niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air odlučio je da obustavi dalje letove između Niša i Ajndhovena…