Justiniana Prima (Caričin grad): Ubava Amazonka (Uzduž i popreko)

Justiniana Prima (Caričin grad)
Justiniana Prima (Caričin grad)

Justiniana Prima tj. Caričin grad je arheološko nalazište od izuzetnog značaja. Nalazi se blizu Lebana, a posetili smo ga kada smo se vraćali sa Noćnog planinarenja na planini Radan.

Nalazište je otkriveno 1912. godine i od tada teku sporadični radovi na konzervaciji lokaliteta. Sa timovima srpskih arheologa rade i francuski arheolozi, a u trenutku kada smo boravili na lokalitetu rađene su sondaže.

Grad je podigao car Justinijan, ali je bio kratkog veka. Pretpostavlja se da su ga uništili Avari u jednoj od najezdi početkom 7. veka.

Međutim, izgleda da je istina da su ljudi na ovim prostorima mešanog porekla, s obzirom da nalazište danas izgleda kao da su ga Avari posetili – juče. Inače, lokalitet Caričin grad je u nadležnosti Narodnog muzeja u Leskovcu, te se ovom prilikom zahvaljujemo na gostoprimnosti i ljubaznosti.

Justiniana Prima, inače, ne nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine, iako je podnet predlog za uvrštavanje na istu. Razlozi su, recimo, da treba više raditi na očuvanju, konzervaciji i prezentaciji ove arhitektnoske celine i nalazišta.

Ako niste do sada posetili ovo arheološko nalazište, Uzduž i popreko su putovali i snimali umesto vas. Pogledajte video i pratite nas na YouTube kanalu.

Za kraj, evo i fotografije toaleta iz Justiniane Prime. Ne, nije iz 6. veka, ali izgleda tako.

Toalet na Caričinom gradu (jun 2016. godine)

Toalet na Caričinom gradu (jun 2016. godine)

Uzduž i popreko

Uzduž i popreko

Uzduž i popreko su par koji putuje i snima. Ne rade to redovno i ne rade to dobro, ali im je izuzetno zabavno da to rade.

Pročitaj još
Da Kapadokija po zimi nije vreme kada se ova oblast posećuje saznali smo na lakši…