Kako nam je bilo na Noćnom planinarenju na Staroj planini [MAPA]

Na vrhu Tri čuke Stara planina
Na vrhu Tri čuke Stara planina

Od 29. do 31. maja 2015. godine boravili smo na Noćnom planinarenju na Staroj planini. Popeli smo se u noći subota na nedelju na vrh Tri čuke koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1937 metara.

Asfaltni put vodi je do malo posle planinarskog doma u selu Dojkinci. Tada počinje makadam izuzetno lošeg kvaliteta po kome se koji dan ranije još slivala voda. Peške ga nije problem prelaziti, ali automobilom se mora ići polako, te je prosečna brzina 10km/č.

Arbinje Stara planina

Arbinje i Dojkinačka reka

Uspeli smo preći nekih 10km od Dojkinaca i našli prelepo mesto u Arbinju pored Dojkinačke reke na kome smo oformili kamp. Ovo je verovatno najlepše mesto na kome smo ikada kampovali. Pošto smo stigli u kasno popodne, temperatura je brzo opadala te je merač pokazao da je u noći 29. na 30. maj temperatura bila -5c. Trava oko šatora je bila posuta injem.

Kamp u Arbinju

Kamp u Arbinju na Dojkinačkoj reci, označen je i na mapi

U subotu smo se spustili niže do vodopada Tupavica (Tupavac). Voda je odnela most pa samo morali gaziti preko reke, što nije bio problem jer je dan bio topao i sunčan.

Tupavica vodopad

Vodopad Tupavica 4 km od sela Dojkinci

Subota na nedelju, 30. na 31. maj oko 2 časa posle ponoći krenuli smo na Tri čuke. Išli smo istim makadamskim putem do račvanja, ali nismo skrenuli desno jer nismo želeli da gazimo reku u mrklom mraku zato što je i ovde most porušen. Stoga smo preprečili preko šume uzbrdo i izašli na proplanak na kome je bilo dosta kleke, ali nije predstavljala veći problem. Na vrhu smo bili tačno za izlazak sunca, a pogled sa Tri čuke nas je ostavio bez daha.

Vrh Tri čuke

Vrh Tri čuke 1933 mnv oko 5 ujutro

U povratku smo se vratili delom kroz šumu, a delom putem kojim smo došli i uživali u prelepim vidicima i živopisnoj reci.

Na noćnom planinarenju nas je bilo oko 55 i druženje je bilo prelepo. Hvala svima koji su nam pomogli savetima, informacijama i idejama.

Na kraju, evo mape kojom smo se kretali. Postoje dva treka, jedan od Dojkinaca do kampa i drugi od kampa do Tri čuke. Na mapi su obeležena mesta koja treba videti, a preuzeta su iz drugih trekova sa sajta Staze i bogaze. Takođe, na mapi je i trek PD Radnički koji treba posebno uključiti.

 

 

Pogledajte i galeriju fotografija na našoj stranici na Fejsbuku

U maju 2015. godine išli smo na Noćno planinarenje na Staroj planini i tom prilikom smo se popeli na vrh Tri čuke 1933 mnv.

Posted by Društvo putnika Srbije on Tuesday, June 2, 2015

 

Do sledeće prilike, putnički pozdrav.

Pročitaj još
Društvo putnika Srbije vas poziva na Livadarenje 2015. u Zlot/Beljevinu 9-11. oktobra. Ovo je izuzetno…