Ливадарење 2017: Маљен тј. Дивчибаре 20-22. октобар

Livadarenje 2017 Maljen Divčibare
Livadarenje 2017 Maljen Divčibare

Ливадарење 2017. године ће се одржати на планини Маљен тј. делу планине који је познатији као Дивчибаре и то 20-22. октобра.

Већ смо у озбиљном проблему јер је све мање планинарских домова у Србији који могу да приме мало више људи како би се одржало Ливадарење, али не губимо наду те спроводимо ову манифестацију чак иако ће неки од вас морати да спавају на поду.

 

Где је то?

Дом се налази на локалитету Пољане, близу највишег врха Краљев сто (1104 мнв), који је на који километар од центра Дивчибара. Упутства за долазак до дома преносимо са сајта ПСД Маглеш, а каже следеће: „Из правца Београда, асвалтним путем за Дивчибаре, када се дође до првих викендица на Дивчибарама, лево се одваја макадамски пут до дома, који је удаљен само 200 метара. Како је урађена добра маркација дом се лако налази. До самог дома може се доћи путничким возилима а аутобуси се морају паркирати на главном путу. До дома се може доћи редовним аутобуским линијама из Београда или из Ваљева. Дом се налази на три километра од центра Дивчибара, на изласку према Београду.“ Паметном доста.

Какав је дом?

Дом има 30 лежајева, дакле прима 40 људи јер ће ресто спавати на поду. Као и увек предност спавања на кревету имају деца, жене, старци и националне мањине. Спавање на кревету је 350 динара за вече, док спавање на поду је 300 динара. Увек постоји опција камповања испред дома, која је џаба.

У дому постоји техничка вода за прање и кување, али је за пиће на чесми поред дома. Клоња је спољна, озидана. Има струје, шпорет на струју и шпорет на чврсто гориво.

 

Има ли плана где ће се ићи у суботу?

Има

Шта видети у околини?

Овај крај је богат природним и културним добрима, али писмени сте људи те можете користити врхунац индексирања у претрази који се зове Гугл.

Иће кроз пиће

Понесите храну за два дана, с тим што ћемо кувати пасуљ, те понесите нешто за у пасуљ да се мете. Приде, пасуљ ће се наплаћивати по симболичној цени коју ћемо утврдити када будемо знали колико тачно људи буде долазило тј. јело.

Временске прилике

Пасуљ кувамо, али не гледамо у њега, другим речима не знамо како ће време бити. Међутим, како год да буде, Ливадарење ће се одржати и шлус. У складу са најављеном прогнозом понесите одећу која ће вас заштитити од временских неприлика, али која ће истовремено показати вашу индивидуалност (неће) или отпор према систему (неће ни то).

Правила понашања

Пошто је Ливадарење замишљено као активан одмор у природи, ван синтетичке буке, молимо вас да поштујете следећа правила:

 • да не пуштате музику ни на којој справи, јер то можете и код куће (зашто бисте ишли у природу?)
 • да се лепо опходите једни према другима, јер то је цивилизацијска тековина, а и није лоше
 • да не будете размажени преко разумне мере
 • да чувате природу и не бацате смеће по околини, а ако видите да га неко баца да га изгрдите и натерате да га покупи
 • да чувате дом и његов инвентар како би још много година служио другима људима добре воље
  никаква политичка, црквена и „да вам ја кажем како треба да се живи” пропаганда није дозвољена (за то постоје друштвене мреже, улица, избори или у крајњем случају рат)
 • никаква политичка, комерцијална, верска нити идеолошка обележја нису дозвољена
 • насупрот томе, обележја планинарских друштава и сродних путничких друштава јесу дозвољена
 • одвајања екипа нису пожељна, нити је ово журка на планини. Идеја је да се људи друже, повезују и размењују путничка искуства (архаичне речи за мингловање и нетворкинг)
 • молимо да узмете у обзир да је хумор изузетно дозвољен, а хумор који је политички коректан није хумор

Цена

С обзиром да ми само позивамо, а не организујемо ову надасве културну манифестацију, нити имамо ишта од овога осим што неки седе суботом и пишу ове глупе позиве, морамо напоменути да је Ливадарење, као и вазда – бесплатно.

 • Плаћа се спавање у дому 350 дин за вече, тј. 700 за две вечери
 • Клопу и пиће носите сами, осим трошкова спремања пасуља, где руке не наплаћујемо, већ само пасуљ (50-100 дин по глави).
 • За превоз се снађите

Пријаве и одрицање од одговорности

Због ограниченог места у дому, пријаве за Ливадарење се врше искључиво путем доњег формулара.

Након званичне пријаве било би лепо да се пријавите да долазите на нашем званичном догађају на Фејсбуку.

Не пријављујте се ако нисте сигурни да ли ћете доћи.

 

 

Пријаве су затворене. Нема више места у дому. Видимо се на Ливадарењу.

 

У случају да буде мали број преосталих места или их не буде уопште, формулар за пријаву ћемо уклонити са сајта и обавестићемо вас да је мрка капа.

Подаци које оставите су апсолутно сигурни, неће се злоупотребити ни у ком смислу, а потребни су нам ради евиденције и евентуалног контакта у случају ванредних околности.

Молимо све учеснике да се не пријављују уколико нису физички спремни, или уколико захтевају неку посебну негу или услове, јер нисмо у могућности да им изађемо у сусрет.

Сваки учесник одговара сам за себе и Друштво путника Србије не може бити одговорно за вашу неодговорност.

 

 

За дом спремни!

Pročitaj još
Snežana Radojičić je po struci profesor književnosti, a po vokaciji pisac i putnik na biciklu oko…