ПОЗИВ: Ноћно планинарење на Девици, 25-27. мај 2018.

Noćno planinarenje 2018 na Devici. Foto: planine.net, Nenad Andrić
Noćno planinarenje 2018 na Devici. Foto: planine.net, Nenad Andrić

Ноћно планинарење ће се ове године одржати на планини Девици за викенд 25-27. маја, а пењемо се на врх Оштра Чука који је висок 1070 мнв. Само ноћно планинарење на Оштру Чуку ће бити ноћ 26. на 27. мај, дакле субота на недељу.

Као и сваке године, камп ће бити постављен дан раније, у петак 25. маја.

Шта треба знати

Ако до сада нисте били на ноћном планинарењу, не читајте овај текст даље док прво не прочитате овај текст: Шта је ноћно планинарење.

Даље, погледајте неке од текстова где смо до сада били на ноћним планинарењима, а за то кликните овде.

Потом, ако никада нисте камповали, прочитајте овде савете за камповање, али погледајте и како се поставља шатор.

Дакле, у горе наведеним и линкованим текстовима се налазе и правила понашања, тако да се сматрајте упозоренима.

Где је та Девица?

Планина Девица, за коју очекујемо да се суздржите од просипања глупих фора на рачун њеног имена јер се апсолутно све могу предвидети, налази се близу Сокобање. То је неких 250 километара лаганог пута од Београда, 350 од Новог Сада, а од Ниша може и пешке.

Највиши врх планине Девица је Чапљинац. Е, на њега не идемо, мада ако нам време дозволи можемо обићи и њега. Врх на који ћемо се пети ноћу је Оштра Чука који је висок 1070 метара, а кажу да се са њега види цела источна Србија и којекуде.

Како стићи?

Не занима нас како ћете стићи, с обзиром на то да нисмо туристичка организација, те да промовишемо слободна путовања – на вама је избор нпр. тротинет би био занимљив.

Дакле, наше је да предложимо место за постављање кампа, а ко хоће да дође – добродошао је.

Шта видети у околини?

С обзиром на то да смо става да је свако путовање, пре свега, образовног карактера, овде ћемо предложити шта је занимљиво у околини. Ово није коначна листа, али у источној Србији на сваких 200 метара има нешто паметно и занимљиво да се види, тако да је на вама да истражујете даље.

  • Бованско језеро
  • Планина Озрен
  • Водопад Рипаљка
  • Сокобања
  • Соко град
  • дођеш матор, одеш млад
  • Књажевац
  • Етно башта Калиновица
  • и свашта још

Приде, на планини Девици се налази камени круг за кога се претпоставља да је древни календар. Ако га нађемо – супер.

Где ће бити камп

Информације о кампу ћемо саопштити путем мејла, ако будемо знали унапред или на Фејсбук догађају ако место будемо тражили на лицу места. Како било, камп би требало да буде два сата хода од Оштре Чуке, што је 5-6 километара у ноћним условима.

Шта ако падне киша?

Ако временска прогноза каже да ће бити лоше време или временске непогоде, не преостаје нам ништа друго него да ноћно планинарење одложимо. У тренутку писања овог позива то не можемо знати, тако да ће се о томе знати више када сателити и мерни уређаји на земљи покажу како нам време предстоји.

Пријаве

Ноћно планинарење је потпуно бесплатно. На вама је превоз и храна.

Међутим, с обзиром да сваке године кувамо пасуљ, требало би понети по нешто за ставити у пасуљ. Такође, трошак сировине за пасуљ ће се одредити на лицу места у зависности од броја људи, што може бити од 50 динара па навише!!!

Петком обично печемо кобаје на ватри, те ко хоће да их једе нека их прибави. Ко је вегетаријанац нека пече шта хоће, али то што једе мора, такође, да прибави. Када кажемо „да прибави“ мислимо „да понесе“ што у ширем тумачењу значи да може купити негде успут, с тим што треба да зна да је радно време у локалним продавницама углавном ограничено до 20 часова.

Пријаве се врше искључиво путем доњег формулара. Догађај на Фејсбуку не значи пријаву, већ само обавештење другима да долазите на ноћно планинарење на Девицу.

Подаци који се прикупљају формуларом служе за одређивање броја људи, као и за евентуалну кризну комуникацију. То су следећи подаци: име и презиме, број телефона, адреса електронске поште, место из кога се долази, број људи који долази са носиоцем пријаве и то је то. У смислу права на заборав, ако желите да ваши подаци буду избрисани, радо ћемо то учинити јер их не скупљамо нити користимо у сврху слања нежељених порука. Поштени смо људи и не бавимо се маркетингом. Порука коју можете да очекујете је везана за место где ће се камп налазити, евентуално презаказивање планинарења услед лошег времена, као и порука која ће се односити искључиво за битне информације у вези ноћног планинарења на Девици.

Што се тиче транспарентности података, радо ћемо вам доставити податке које сте нам послали, с тим што претпостављамо да чим сте их унели знате који су, те је ова могућност нецелисходна, али ето да кажемо да и то може.

Дакле, након попуњавања формулара, пријавите се на догађај на Фејсбуку на коме можете са другима договорити превоз или шта већ треба да договорите.

Не заборавите да све што радите, радите на сопствену одговорност. Никако не можемо бити одговорни за вашу недоговорност према себи или према другима. Иако за све ове године нисмо имали никаквих инцидената, молимо све да увек обрате пажњу на безбедност, пристојност и чистоћу локације која остаје иза нас.

Свако ће морати да понесе бар део ђубрета са собом и ту даље полемике нема. Они који први крену кући, први носе ђубре.

Ко води децу, води их на сопствену одговорност, с тим што деца увек морају бити у видокругу родитеља, те су родитељи искључиво одговорни за њих.

 

ВИДИМО СЕ (У МРАКУ)!

Pročitaj još
Na granici Indije i Bangladeša nalazi se najveći nacionalni park u svetu, čiji stanovnici već…