Putospektiva br. 14
Putospektiva br. 14

Tradicionalno beogradsko druženje putnika Putospektiva, održaće se u subotu 24.01.2015. godine sa početkom u 19 časova. Pričaće se o autostopu, Pekingu i Iranu.

Na četrnaestoj Putospektivi u kulturnom centru „Rex“ čućemo zanimljive priče. Evo zvanične najave:

 

Nevena Cukućan – Pomalo stoperka „Upoznaj svoju zemlju autostopom“

Leta 2014. sam jako želela da ne budem kod kuće. Tako počinje priča “Upoznaj svoju zemlju autostopom”, potpuno spontano i neplanski – samo sa kartom za Exit i kamperskom opremom krenula sam sama u obilazak muzičkih festivala i kampova po Srbiji (i malo šire). Sa juga na sever, odatle na zapad, pa odmah na istok, preko poplava, pljuskova, nemogućih uslova za kampovanje, jurila sam automobilima, kombijima i kamionima sa divnim vozačima koji su sve do jednog bili zabrinuti za bezbednost te lude devojke koja sama stopira i putuje sa kraja na kraj zemlje.

Posledice avanture: pregršt sjajnih novih ljudi, novi prijatelji, autostoperski blog sa avanturama i nezaboravne uspomene. Ako vas interesuje kako stopirati i stići do cilja dok su ispred vas poplave, kako se ponašati u vozilu nepoznatog vozača i mnoge druge cake ili biste samo voleli da čujete te nezaboravne uspomene, vidimo se na Putospektivi 24. januara!

 

Ivana Vučković – Život i rad u Pekingu

Ivana je u Kinu otisla slučajno, a ostala namerno. Studije kineskog jezika i kulture, posao u svetskoj agencije za odnose sa javnošću, putovanja do najudaljenijih krajeva Kine, učestvovanje na Olimpijadi… sve su to bili razlozi da Ivana ostane u Pekingu 10+ godina.

Kako izgleda biti deo kineskog društva, živeti i raditi kao stranac u gradu sa 15 miliona stanovnika, svaki dan prolaziti pored Zabranjenog grada ili nekog od 6 UNESCO spomenika na putu za posao, i raditi sa mladim Kinezima i zašto toliko vole Lady Gagu. Predavanje će biti prilika da se pored priča o gradu i kineskoj kulturi, iz prve ruke sazna kako je biti deo modern Kine. Kinezi žive verovatno svoje najbolje godine u svojoj pet milenijuma dugoj istoriji i kako je to uticalo na razvoj grada, i šta znači za život običnog Pekinžanina.

Takođe, možete čuti koje tajne kriju arhitektonski objekti kao Hram neba, stadion „ptičje gnezdo“, kako se druže mladi Kinezi i kako izgleda karaoke sa poslovnim partnerima, koje su to pojedinosti iz kineske kulture koje treba znati pre nego što posetite ovu zemlju i njenu prestonicu.

 VIDEO: Predavanje Ivane Vučković na Putospektivio Kini i Pekingu

Ivana Dukčević – Iran

“Ideš u Iran? Samostalno, u svom aranžmanu? Stvarno? Hm, želim ti sve najbolje”… Ovu rečenicu, u raznim verzijama, čula sam na desetine puta mesecima pre odlaska na put. Iako već pripremljeni, sa velikim brojem informacija, ali i uveravanja onih koji su već bili da nas u Iranu ne očekuje ništa loše, zrnce sumnje je ipak postojalo. Srećom, želja je bila veća…

Posle 17 dana u Iranu, i pređenih 3200 kilometara, onima koji put planiraju dovoljno je reći: Iran je destinacija kao i svaka druga na svetu. U njoj vam se neće desiti ništa drugo do onog što možete očekivati na bilo kom drugom putovanju. Nemojte verovati svemu što čujete na stranim televizijama i setite se kako smo i mi na Zapadu predstavljani tokom naših ratova. Nikakvi teroristi, niti otimači stranih turista ne šetaju Iranom, niti su zabeleženi. Stranci se često dočekuju sa izuzetnom dozom dobrodošlice i još veće znatiželje.

Žene turistkinje su potpuno bezbedne, čak veliki broj njih (većinom iz Evrope) u Iran putuje potpuno samostalno. Jedino na šta treba da obratite pažnju je saobraćaj. Ako izuzmemo nizak nivo saobraćajne kulture i često preterano ljubopitljive Irance (što može da zasmeta), za strane turiste prilikom posete Iranu ne postoji naročita bojazan, u bilo kom smislu. Na kraju putovanja, preplavljena predivnim iskustvima i pomešanih emocija, setila sam se reči jednog putnika, nakon njegove posete Iranu, koje sam pročitala pred sam put: „Čini mi se da nakon iskustva sa ovog puta, nikada više neću biti isti“…

Ivana Dukčević je autor 12 knjiga u formi turističkih vodiča, praćenih njenim fotografijama, koje se mogu pronaći u gotovo svakoj knjižari u zemlji, i preko stotinu tekstova (sa fotografijama) za časopis Travel Magazine, gde je bila i autor rubrike “Neobični muzeji sveta”. Njena fotografija “Let balonom iznad Kapadokije” iz 2010. godine, bila je fotografija meseca u časopisu National Geographic / Srbija, u maju 2011. godine. Autorka je bloga “Umetnost putovanja”.
Vidimo se na Putospektivi. Ulaz je 100 dinara, a možete se prijaviti i na zvanični događaj „Putospektiva br. 14“ na Fejsbuku.

Pročitaj još
Ivana Vučković je u Kinu otišla slučajno, a ostala namerno. Studije kineskog jezika i kulture,…