Putospektiva br. 31: Davor Rostuhar u Beogradu predstavlja „Polarni san“

Davor Rostuhar Polarni san Putospektiva br. 31 Dom omladine Beograd
Davor Rostuhar Polarni san Putospektiva br. 31 Dom omladine Beograd

Davor Rostuhar biće gost Putospektive #31 koja će se održati 20. novembra 2018. godine u Domu omladine u Beogradu i govoriće o svom projektu „Polarni san“ koji je trajao tri godine i doveo do uspešno odrađene ekspedicije na Južni pol.

Glavna tema i glavni razlog Rostuharovog projekta bilo je istraživanje „Šta čovek mora uraditi da bi ostvario svoj san?“

Kako bi pronašao najbolji odgovor na to pitanje, 35-godišnji Davor Rostuhar se upustio u veliki izazov, u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog kraja sveta. Postao je prvi Hrvat i 26. čovek u istoriji koji je od obale Antarktika do Južnog pola stigao „solo, unsupported i unassisted“. To znači da je 1163 kilometra dug put prevalio sam i to pešice na skijama pri čemu nije koristio energiju vetra, životinja ili motora. Sve što mu je trebalo za 47 dana koliko je ekspedicija trajala, vukao je sa sobom u sankama teškim u startu 137 kg.

Rostuhar se za ekspediciju pripremao tri godine. Tokom priprema učio je od poslednjih tradicionalnih naroda koji žive na krajnjem severu planete, Inuita na severu Grenlanda i Neneta na severu Sibira, a u Norveškoj je učio i od najboljih polarnih istraživača.

Od kad se vratio u Hrvatsku krajem januara 2018. godine, Davor se potpuno posvetio pisanju svoje sedme knjige i pripremanju multimedijalnog predavanja, a zajedno s režiserom i prijateljem Đurom Gavranom, od videozapisa nastalih na putovanju napravio je svoj prvi dokumentarni film.

Davor Rostuhar Južni pol

Davor Rostuhar Južni pol

Na Putospektivi #31 koja će se održati u Domu omladine 20.11. od 19 časova, posetioci će imati priliku da čuju ovu neverovatnu priču, pogledaju film i porazgovaraju sa Davorom o njegovoj ekspediciji.

Davor Rostuhar je putnik i fotograf iz Hrvatske. Prvi put gostovao na Putospektivi br. 6 i tada je pričao je o svojoj osmomesečnoj avanturi motorom od Zagreba do Cape town-a.