Srbija ukinula vize za državljane Azarbejdžana

Zastava Azarbedjžana
Zastava Azarbedjžana

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdžan.

Odluka o ukidanju viza odnosi se na nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do devedeset (90) dana i to za period od sto osamdeset (180) dana, od datuma ulaska u Republiku Srbiju.

Azerbejdžan ili zvanično Azerbejdžanska Republika je najveća država u regionu Zakavkazja. Nalazi se na prelazu između jugozapadne Azije i istočne Evrope te se kao takva smatra evroazijskom zemljom. Graniči se sa Rusijom na severu, Gruzijom na severozapadu, Jermenijom na zapadu i Iranom na jugu.

Na istoku Azerbejdžan izlazi na obale Kaspijskog jezera. Azerbejdžanu pripada i eksklava Nahičevan koja se graniči sa Jermenijom na severu i istoku, na jugu i zapadu sa Iranom, dok je na severozapadu kratka granica sa Turskom.

Podsećamo da je Srbija ukinula vize i za državljane Gruzije, a da je za Azarbejdžan građanima Srbije potrebna viza.

Državljani Azarbejdžana uživaće bezvizni režim ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.

Odluka o ukidanju viza za državljane Azarbejdžana objavljena je u „Službenom glasniku Republike Srbije“, br.39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupila je na snagu 2. juna 2018. godine.

Pročitaj još
Ukoliko pregovori sa Saudijskom Arabijom budu imali pozitivan ishod, Srbija će uvesti direktne letove između…