Srbija ukinula vize za državljane Republike Burundi

Burundi zastava
Zastava Republike Burundi

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi.

Odluka o ukidanju viza važi za nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju za period od godinu dana.

Burundi (Uburundi), zvanično Republika Burundi, je država u istočnoj Africi u regionu velikih jezera. Graniči se sa Demokratskom Republikom Kongo na zapadu, Ruandom na severu i Tanzanijom na istoku i jugu. Republika Burundi je jedna od najsiromašnijih zemalja i čiji BDP po glavi stanovnika iznosi samo 739 dolara (2003).

U ovoj državi 68% stanovništva živi ispod linije siromaštva, dok je poljoprivreda je najznačajnija industrija i predstavlja 58% BDP (1999). Od poljoprivrede zavisi 90% stanovništva.

Najznačajniji poljoprivredni proizvod Burundija je kafa koja predstavlja 78% izvoza, a slede pamuk, čaj i banane čiji je Burundi jedan od deset najvećih svetskih proizvođača.

Državljanima Srbije je potrebna viza za ulazak u Burundi i košta 60 američkih dolara.

Građani republike Burundi uživaće u bezviznom režimu ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.

Odluka o ukidanju viza za državljanje Republike Burundi je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“, br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupila je na snagu 2. juna 2018. godine.

Pročitaj još
Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o…