Šta je noćno planinarenje

Izlazak sunca na planini Čemerno, jun 2014. godine

Društvo putnika Srbije se okuplja jednom godišnje sa ciljem da se na vrh planine popnemo noću, te ako vremenski sve prođe dobro, na vrhu dočekamo izlazak sunca, u suprotnom da dočekamo jutro na vrhu planine.

Ideja noćnog planinarenja je jednostavna. Dođemo na određeno mesto, postavimo kamp blizu izvora pitke vode na najadekvatnijem i najlepšem mestu za to, družimo se i šetamo po okolini. Kada dođe noć, subota na nedelju – koji sat iza ponoći krećemo na vrh sa ciljem da na vrhu dočekamo izlazak sunca nad Srbijom. Ko do sada nije iskusio ovakvu avanturu mora ovakvu stvar doživeti bar jednom u životu.

Prilikom odabira planine na koju ćemo izvršiti šatorski desant vodimo se apsolutnom proizvoljnošću koja se sastoji od gledanja mape Srbije, uveličavanja određenih nasumičnih delova, iskrivljivanja i gledanja izbočina što uglavnom zvuči kao „Ju! Vid planina!” i ako smatramo da je planina pogodna za ovakav tip akcije, onda je i sprovedemo.

Zanimljivost svega je što je noćni uspon avantura. Drugim rečima, ni mi ne znamo šta nas čeka jer mahom idemo na sva ta mesta prvi put. To znači da se ne bavimo se organizacijom, već određivanjem gde će se ići. Ostalo je sve na onima koji žele da dođu.

Smatramo da je dovoljno odrediti tačku dolaska (na primer, atar određenog sela pa u njemu ima jedna lovačka kuća, a od nje vodi put do potoka), da je na onom ko želi da dođe i da smisli način kako će doći. Nema organizovanog prevoza, a svi imaju opcije razne: voz, autobus, automobil, autostop ili mešavina svega toga.

Noćno planinarenje se dešava u kasno proleće, dakle od sredine maja do sredine juna, što zavisi od vremenskih prilika. Pokušavamo da izbegnemo kišu, mada smo imali i takva iskustva.

Akcija počinje petkom, kada se okupljamo i pravimo kamp, ali je sam noćni uspon subota na nedelju. Kreće se posle ponoći u zavisnosti koliko je daleko vrh do koga se treba peti. Uglavnom je to distanca 6-10km po mraku. Nekada do vrha postoji put, a nekada je to kozja staza. Svako se penje na sopstvenu odgovornost.

Na ovakvu akciju su dobrodošli svi putnici i akcija je, naravno, besplatna.

Kamp na Torničkoj Bobiji

Kamp na Torničkoj Bobiji

Šta treba znati i poneti na noćno planinarenje

 1. Vreća za spavanje je obavezna. Ako nemate vreću, kupite je ili je pozajmite. Računajte da bude neka dobra, tj. topla, jer iako se ide u maju ili junu i dan može biti topao znajte da su na planini noći uglavnom hladne.
 2. Podloška ili podloga za vreću takođe je obavezna. U nedostatku bolje, kupite podlogu za plažu od sunđerasto-gumiranog materijala za 200-300 din. Nekada može poslužiti i savijeno ćebe – šta god da vam je udobno i greje vas.
 3. Šator je skoro pa obavezan. Ako nemate šator, pozajmite ga ili se raspitajte ko ima mesta u svom. Takođe računajte da je maj ili jun, a mi nismo proroci, niti planiramo danas za sutra već se oslanjamo na dugoročnu vremensku prognozu koja često nema veze s stanjem na terenu što znači da itekako može da padne i kiša. Šator je dobar ako je dvoslojni. Ukoliko nemate šator ili imate dva, četiri ili sedam, javite se da razmenimo opremu i „smeštajne kapacitete”.
 4. Obuća – nećete valjda hodati bosi? Ponesite obuću koja je udobna, tj. razgažena. Ko je kupio nove patike ili cipele i krenuo u njima na duže pešačenje po terenu koji je brdovit, nije se dobro proveo. U slučaju da pada kiša, preporučuje se obuća koja ne propušta vodu. Pod vodom mislimo i na rosu koja ume gore od kiše da uđe u cipele. Dobre planinarske cipele su najbitniji deo opreme! Čizma glavu čuva. Ako vreme bude lepo, obične udobne patike mogu poslužiti.
 5. Baterijska lampa je obavezna. Noćno planinarenje podrazumeva – noć. Lampa je isto tako korisna da se ne sapletete o neku granu, panj, kočić od šatora, nečiju nogu, a do sada se pokazala izuzetno korisna ako idete noću u klonju.
 6. Ako ste neiskusni u kampovanju, obavezno pročitajte vodič za kampovanje za apsolutne početnike.
Pred svitanje po magli na Beljanici

Pred svitanje po magli na Beljanici

Noćno planinarenje se organizuje tako da bi svako od nas morao da ima dovoljno kondicije se popne na vrh. Naravno, ukoliko mislite da ne možete ili ne želite da se penjete uvek možete ostati u kampu i dočekati nas u povratku (osmehom, kafom, doručkom…).

Kada krenemo na vrh ne smemo biti opterećeni stvarima. Doduše, ne smemo biti opterećeni bilo čime, al to je već individualno shvatanje sveta oko nas. Elem, ponesite sa sobom samo najvažnije stvari, a to su: voda i hrana. Nije to smak sveta niti idete u džunglu na mesec dana, pogotovu nije nikakvo preživljavanje. To je malo duža šetnja po mraku u grupi.

Pod vodom se podrazumeva bar litra po osobi, a pod hranom bilo šta što se jede. Neki je uopšte ne ne nose, ali nije preporučljivo. To može biti sendvič, čokoladica, voće ili šta se kome jede. Kolenica i princes krofne se nisu pokazale kao idealna hrana za nošenje na vrh. Preporučujemo energetski jake, grickalice (brusnice, bademi, lešnici) ili slatkiše (bonžita, čokoladice).

Izuzetno je bitno, a tu često ljudi greše, ponesite suvu majicu ili drugi komad odeće koji ćete presvući na vrhu. Za vrhove planina je karakterističan jak vetar, pogotovo u praskozorje što nije baš prijatan osećaj kada vas obrije po mokroj telesini. Dakle, suva majica (ili dve) i ne brigajte.

Kape, jakne sa kapuljačom i ostalo – zavisi od vremenskih uslova.

Bitna stvar je da ne žurite. Ne jurite prvog u masi već nađite svoj tempo. Stići ćete svejedno, a nećete se izgubiti. Niko ovde nije komandos, pravićemo pauze, a ko misli da ne može da izdrži ili je umoran, uvek može da se vrati do kampa istim putem – samo nizbrdo.

Pri vrhu

Pri vrhu

Neka od pravila ponašanja

Sama ideja noćnog planinarenja je boravak u prirodi, a on sa sobom povlači neka pravila ponašanja i ophođenja.

 1. Muzika nije dozvoljena. Dakle, ako ste došli kolima pa „odvrnuli” ono vaše, ili ste je pustili s mobilnog telefona, tranzistora ili bilo čega što tandrče – pogrešili ste. Ovo nije prvomajski piknik, već uživanje. Vaš muzički ukus nikoga ne zanima ovde.
 2. Na planini se jede i pije. Međutim, nije nam cilj da se prežderemo i prepijemo, već da uživamo. Dakle, budite umereni, a kafanu ostavite kod kuće. Svi smo veseli i opušteni, te mislimo da ovo nije potrebno napominjati, ali svako je odgovoran sam za sebe i dužan je da se uljudno ponaša prema drugima.
 3. Ponesite hrane dovoljno za sebe i otvoren duh da je svu podelite sa svima.
 4. Uljudnost dalje znači da treba pomoći čoveku u nevolji, a dešavalo se da nekom se polomi/pokisne šator, zaboravi vreću, hranu itd. Naravno, nadamo se da do ovoga neće doći.
 5. Đubre ili popularno nazvano – smeće, nije predmet dalje diskusije. Kakvo smo stanje zatekli tako ga vraćamo nazad. To znači da sve otpatke i ostale produkte nas samih skupljamo i nosimo do najbližeg đubrišta ili kontejnera. To važi za sve i nije bitno čije je đubre, ako vidite nešto – pokupite i stavite u kesu. Ko god može neka ponese kesu za svoje đubre.
 6. Ne igrajte se s vatrom! To znači da imamo samo jednu zajedničku vatru koja je više nego dovoljna, a eventualno sušenje veša ili obuće neka bude na bezbednoj udaljenosti od iste, jer – iskustva pokazuju – vatra ume da zapali sve što može da gori, a nije retka situacija da neko spali patike jer je vetar dunuo malo drukčije. Takođe, šatore odaljite od vatre – da se ne zapale.
 7. Politička, verska, nacionalna, komercijalna, fudbalska i ostala obeležja nisu dozvoljena za isticanje. Obeležja planinarskih društava i srodnih udruženja avanturista ili putnika su dobrodošla.
 8. Do sada se pokazalo da je noćni uspon više nego bezbedna manifestacija. Međutim, to nije zato što je takav tok stvari, već što učesnici poštuju pravila koja nisu teška ni rigidna. Drugim rečima, mi ne možemo biti odgovorni za vašu neodgovornost. Svako se penje na sopstvenu odgovornost.
Pogled s Vlaške planine

Pogled s Vlaške planine

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u nekom noćnom usponu na planinu.

Pogledajte video o Noćnom planinarenju.

Pročitaj još
Pogledajte kratak dokumentarni film (6:50) o Istanbulu kakav je zabeležen okom kamere 1967. godine. U…