Ukinute vize između Srbije i Irana

Persepolis
Iran, a nekada drevna Persija

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran. Ova odluka važi za nosioce običnih pasoša i to za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je stupila na snagu 2.9.2017. godine.

Isto tako, na sajtu ambasade Islamske Republike Iran u Srbiji stoji obaveštenje da za „uvažene građane Republike Srbije, na osnovu odluke Vlade Islamske Republike Iran, građani Republike Srbije, nosioci običnih pasoša, mogu od 1. novembra 2017. godine da putuju u Islamsku Republiku Iran bez vize, i da borave u Iranu ukupno 30 dana tokom jedne godine (365 dana).“

Odluka Vlade Republike Srbije je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“, br. 79/2017 od 25. avgusta 2017. godine, ali na sajtu Ministarstva spoljnih poslova informacije o putovanju u Iran državljana Republike Srbije nisu osvežene.

Društvo putnika Srbije se raduje svakom novom ukidanju viza za naše državljane jer tako lista zemalja u koju se može slobodno putovati bez vize postaje sve duža.

Pročitaj još
Justiniana Prima tj. Caričin grad je arheološko nalazište od izuzetnog značaja. Nalazi se blizu Lebana,…