Uskoro direktni letovi Teheran Beograd

Persepolis
Iran, a nekada drevna Persija

Nedugo nakon što je Iran ukinuo vize za građane Srbije objavljena je vest da će uskoro početi redovni direktni letovi iz Teherana ka Beogradu, tj. iz Irana do Srbije i nazad.

Naime, portal Aviatica navodi da je, prema njihovim saznanjima, kompanija Iran Air podnela zahtev za izdavanje dozvole za obavljanje redovnog saobraćaja na liniji između Teherana i Beograda, a letovi bi trebalo da počnu možda još ove zime.

Dalje se navodi da je Iran Air i ranije sletao na aerodrom Nikola Tesla kako bi se opskrbio gorivom dok je Iran bio pod sankcijama EU, ali su ti letovi bili tehnički te je prevoz putnika bio nemoguć.

Iranski turoperateri su ranije boravili u Srbiji i ispitivali mogućnost dovođenja turista iz Irana u Srbiju. Planirana linija je predviđena da leti dva puta nedeljno.

Inače, sličnu vest navodi i portal Aviation Iran, kao i naša eKapija na engleskom jeziku s tim što se u tim vestima kaže da će Air Serbia prevoziti putnike u saradnji sa Iran Air-om, te da će letovi početi krajem marta 2018. godine.

Iran Air ima verziju sajta i na engleskom jeziku, ali mu nismo našli svrhu i funkcionalnost s obzirom da ne radi kako valja, nit izgleda kako treba.

Dodatak: Prema pisanju portala Aviatica, avio-kompanija Iran Air je dobila dozvolu za obavljanje redovnog saobraćaja na liniji između Teherana i Beograda. Iz ove kompanije su tražili dozvolu za letove sa početkom od 10. februara, ali se to se nije desilo.

Tačan datum početka letova nije zvanično potvrđen, ali su se u globalnim rezervacionom sistemima pojavili letovi ove kompanije na pomenutoj liniji sa navedenim početkom saobraćaja od 27. marta, pa sve do 27. oktobra, mada još uvek nisu dostupni za prodaju jer ih nema ni u redu letenja same avio-kompanije.

U globalnim rezervacionim sistemima pokazuje se da će linija biti održavana sa dva leta nedeljno – utorkom i subotom. Avioni će polaziti iz Teherana u 09.30 po lokalnom vremenu (broj leta IR745), saznaju na portalu Aviatica. Tako je sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla planirano u 11.35 časova, a povratak (broj leta IR744) u 12.35 časova. Dolazak u Teheran je u 19.05 časova.

Let će iz Teherana trajati oko četiri i po sata, a iz Beograda četiri sata. Letove bi obavljao avion Airbus A320 sa ukupno 142 sedišta, od čega 11 u biznis klasi i 131 u ekonomskoj klasi.

Da li će se ovi dogovori ostvariti i da li ćemo direktno leteti do Teherana ostaje nam da vidimo. U svakom slučaju bez viza je lakše.

 

Dodatak: Prema poslednjim informacijama letovi će početi od 8. marta ove godine.

Pročitaj još
Nakon celovečernje vožnje vozom, Tbilisi nas je čekao na istom mestu gde je i bio.…