Spuštanje u jamu rudnika RTB Bor na 389 metara ispod zemlje

Srećno spuštanje u rudnik
Srećno spuštanje u rudnik

Ljudi se penju na planine i osvajaju vrhove i to je uobičajena pojava. Međutim, spuštanje na dubinu od 389 metara od površine zemlje, na 47 metara ispod nadmorske visine je jedinstveno iskustvo.

U rudnik ne može ući svako. Ovaj aktivni rudnik „Jama” u Boru u kome se vadi ruda bakra je, naravno, pod posebnim režimom i posetiocima sa strane je potrebna dozvola za ulazak i silazak. Imali smo priliku da se spustimo liftom 389 metara ispod površine zemlje i tom prilikom zabeležili smo video. Spust liftom traje oko tri minuta, a lift se kreće brzinom do 4 metra u sekundi.

Kada se spustite u jamu i ako niste rudar, najdalje što možete otići je do improvizovanog kafića površine od 65 kvm. Zapravo to je obična rupa sa drvenim klupama, šankom i frižiderom koja na temperaturi od 18 stepeni tokom cele godine, deluje sablasno. Ovo servisno vertikalno okno ima prirodno provetravanje tako da se može disati normalno. Alkohola nema, iako bi s njime ovo iskustvo bilo još zanimljivije. Ako vam je zima, ima kalolifer.

Klub "Jama" u rudniku RTB Bor

Klub „Jama“ u rudniku RTB Bor

U klubu „Jama” je i postavka rudarskih bakroreza (ipak je ovo rudnik bakra), kao i obeležja rudarima „udarnicima”. Inače, krajem 19. veka vršena su prva istraživanja rude bakra na ovim prostorima koja su pokrivala oblast Tilva Roš. Industrijalac Đorđe Vajfert je uz pomoć francuskog kapitala osnovao rudnik koji je počeo sa radom 1. juna 1904. godine. Do Drugog svetskog rata rudnik je bio u francuskom vlasništvu. Početkom rata upravljanje njime preuzimaju Nemci. Deda autora ovog teksta je bio na radu u radnom logoru ovom rudniku nakon što je iz nemačkog radnog logora poslat ovde zbog sumnje da boluje od tuberkuloze. Međutim, pošto su u ovom logoru bili domaći lekari, rekli su „da mu nije ništa” (a nije mu ni bilo, folirao se da pobegne iz Nemačke).

Nakon rata, ovaj rudnik, kao i svi ostali, nacionalizovan je i od tada je u državnom vlasništvu.

Zastave za početak predsedničke kampanje

Mnoge kampanje političara počinju fotografisanjem ispred ovih zastava (foto: Nebojša Stojković)

Inače, mnoge predsedničke kampanje, a verovatno i kampanje za lokalne izbore, kreću baš sa ovog mesta. U slučaju da autor teksta jednoga dana postane predsednik ili još bolje – premijer, znaće da ovaj nizinski boravak nije bio zalud.

Ako vas zanima kako izgleda spuštanje u jamu, pogledajte video na velikom ekranu u mraku. Nekima je bila prpa. U svakom slučaju, ako želite posetiti rudnik na ovaj način, snađite se. Do Bora se lako stiže.

 

Video, fotografije (osim navedenih autora): Uroš Nedeljković

Uroš Nedeljković

Uroš Nedeljković

Advokat i putnik. Kada ne putuje zastupa, kada ne zastupa putuje. Shvatate koncept.

Pročitaj još
Tradicionalno beogradsko druženje putnika Putospektiva, održaće se u subotu 24.01.2015. godine sa početkom u 19…