Vožnja u Gruziji i kako izvući živu glavu (Uzduž i popreko)

Vožnja u Gruziji
Vožnja u Gruziji

Gruzija je na lošem glasu što se tiče vozačke kulture. Vožnja u Gruziji je na ivici ekstremnog sporta, o čemu ne govori samo broj poginulih, nego opšti utisak svakog putnika koji je imao sreću da učestvuje u saobraćaju.

Gruzija je među prvima u Evropi po broju poginulih na 100.000 stanovnika. U ovoj zakavkaskoj državi od 3,7 miliona stanovnika, na svakih 100.000 u saobraćaju pogine u proseku 13,38 ljudi, što je u odnosu na Srbiju više za 5,5 ljudi (7,88), prema podacima sa sajta worldlifeexpectancy.com. Bili pešak ili vozač u Gruziji otvorite četvore oči zato što nam se desilo da skoro budemo pregaženi i na trotoaru.

U 2016. godini u saobraćaju je poginula 581 osoba, što je niže od rekorda iz 2008. godine kada je na gruzijskim putevima nastradala 867 osoba, dok je više od 8.000 povređeno u saobraćaju. Kao glavni razlozi saobraćajnih udesa navode se prebrza vožnja, pogrešna prestrojavanja, vožnja pod uticajem alkohola, bezobzirno ponašanje pešaka, tehnička neispravnost vozila, loša putna infrastruktura i drugi razlozi.

Boravivši u Gruziji prisustvovali smo nestvarnim rizičnim scenama u saobraćaju gde su nas sekunde delile od sigurne smrti. Ovakva situacija je i u gradovima, kao i van gradova, čak i na planinskim putevima ka Mestiji u Svanetiji. Putevi se, doduše, ubrzano grade i već postoje delovi autoputa. Takođe, tamo gde je nekada bio tucanik sada je asfalt, ali navike vozača se nisu bitno promenile.

Možda je najbolji opis vožnje u Gruziji dao Saudijac koga smo upoznali u Tbilisiju, rekavši da Gruzini voze kao „crazy people“, pogotovu što saobraćaj u Saudijskoj Arabiji nije poznat kao bezbedan. Bolji utisak o vožnji nismo stekli ni u susednoj Jermeniji, te smatramo da je ovo okruženje idealno za testiranje samohodnih vozila.

Pogledajte emisiju Uzduž i popreko koja govori o vožnji u Gruziji, o automobilima i opštem utisku o saobraćaju, te ako vam je volja počnite da pratite kanal Uzduž i popreko na YouTube.

Uzduž i popreko

Uzduž i popreko

Uzduž i popreko su par koji putuje i snima. Ne rade to redovno i ne rade to dobro, ali im je izuzetno zabavno da to rade.

Pročitaj još
Procenjuje se da će u naredne dve decenije 12.000 vazduhoplova biti trajno prizemljeno zbog starosti.…